Bijbel lees challenge - Handelingen van de Apostelen / voor de tieners



 Samen op reis
tijdens deze knusse herfstavonden met boeiende lectuur !

BIJBEL LEES CHALLENGE

HANDELINGEN VAN DE APOSTELEN

  • Lees elke dag een hoofdstuk, een passage van de Handelingen van de Apostelen
  • Herlees deze meerdere malen om goed te begrijpen, om het te onthouden. 
  • Luister in het geheim van je hart naar wat God je door Zijn Woord wil vertellen. 

hier vind je de volledige tekst :



Veel leesplezier!

Sint Lucas schreef voor ons hoe het leven van de apostelen en Paulus werd geleefd, vanaf het moment dat ze de verrezen Jezus niet meer met eigen ogen zagen. Zo vertelt hij ons hoe het evangelie zich in de wereld heeft verspreid en hoe de Kerk is ontstaan.
Het einde van het verhaal 
Hij eindigt zijn verhaal, niet met het martelaarschap van Paulus in Rome zoals men zou verwachten, maar met het Woord van God dat zich blijft verspreiden in de harten van de gelovigen. Want het leven houdt niet op bij de dood; door de brieven die hij schreef, het voorbeeld van zijn leven en door zijn voorspraak voor ons in de hemel, blijft Paulus de Goede Boodschap van Gods Liefde voor alle mensen verkondigen en hij brengt ons ertoe hem te volgen. 
Deze Liefde sterker dan haat, sterker dan de dood, het is nu aan ons om het te leven, met de genade van God, met de aanwezigheid van de Heilige Geest in ons!
Op God lijken
Net zoals een kind op zijn vader op aarde lijkt, door zijn gezicht, de kleur van zijn haar, een beetje van zijn karakter..., is het door lief te hebben, te vergeven, ons in dienst te stellen..., dat we het meest op onze Vader in de Hemel zullen lijken!  
In deze tijd kun je, om de Heer niet te vergeten en om je te helpen bidden, elke dag een passage uit de Handelingen van de Apostelen lezen. Herlees deze meerdere malen om het goed te begrijpen, om het te onthouden. Luister in het geheim van je hart naar wat God je door Zijn Woord wil vertellen. 

 

 

Bron: Kleine Zusters Fanny et Marie-Emmanuelle                              Communaute de l'Agneau  

vertaling: P. Janssens en E. Krzyska

 

             
Over het boek vanuit Bijbel in 1000 seconden:


 Lucas

Lucas, de schrijver van het derde evangelie, wordt genoemd als schrijver van het boek 'Handelingen van de apostelen'. 

Dit leidt men af uit de beginverzen die lijken op die van het evangelie.

Hij zou zich bij het schrijven van het evangelie gebaseerd hebben op getuigenissen van anderen, en bij het schrijven van de 'Handelingen' op zijn eigen ervaringen. 

Op grond van zijn goede kennis van het Grieks vermoedt men dat Lucas Griekstalig werd opgevoed. 


Het evangelie dat Lucas schreef gaat over het leven van   Jezus. 

De 'Handelingen' schreef hij als vervolg daarop: het gaat over het ontstaan en de uitbreiding van de eerste Kerk, het doen en laten van de apostelen na Jezus' dood en de verspreiding van de 'goede boodschap' (= het evangelie), eerst onder de joden in binnen- en buitenland en daarna onder de niet-joden, voor alle volken. 

De Heilige Geest is daarbij heel belangrijk.

Lucas schreef het boek wellicht tussen de jaren 80 en 90. 

Hoewel men in het boek 'Handelingen' de lotgevallen van de allereerste Kerk kan lezen, toch wil het boek vooral de eerste christenen sterken in hun geloof en hun moed inspreken bij de moeilijkheden en de vervolgingen die ze kenden. 


 Het hoofdthema van het boek ‘Handelingen’ is ‘de weg’. 


Dit is letterlijk de weg die Jezus gevolgd heeft en die nu verder gaat naar Rome en van daaruit naar de uiteinden der aarde. 

Maar Lucas bedoelde met de weg ook de manier van leven die in Jezus zichtbaar was en nagevolgd werd door de eerste christenen. 


 In het boek Handelingen zijn twee grote delen rond twee belangrijke apostelen: Hoofdstukken 1-12: Petrus 

Hoofdstukken 13-28: Paulus 

(de hoofdstukken 16-28 beschrijven zijn reizen om overal over Jezus te spreken). Hoofdstuk 15 staat tussen deze twee delen in. Dit 'scharnier hoofdstuk heeft het over de discussie waarbij men zich afvroeg of niet-joodse christenen de Joodse wetten moesten onderhouden en of besnijdenis verplicht was. Op een bijeenkomst in Jeruzalem besloten de apostelen en de kerkleiders dat niet-joden zich niet eerst moesten laten besnijden, waardoor de weg vrijgemaakt werd voor de verspreiding van het evangelie ook onder niet-joden. 

 


Copyright: C. Leterme

 









Reacties

Populaire posts